Bookmark and Share

Qalidès és una associació que va néixer el 2004 i que a l'actualitat està formada per 14 cellers familiars

Qalidès és l'associació de cellers que defensen el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès, respectuosos amb l'entorn, la seva identitat paisatgística i els diferents terrers. Els cellers que en formen part actuen sota una única veu per aconseguir dinamitzar els vins de terrer del Penedès.

La història vitivinícola del Penedès es remunta a 2.700 anys d'antiguitat. El vi ha format sempre una part inseparable de l'evolució de la comarca i s'ha convertit en un element articulador dels traços de la seva cultura i identitat.

Documentalment, hi ha proves de l’existència de vinyes al Penedès al segle VI aC i des d'aleshores fins als nostres dies el cultiu de la vinya ha estat un dels motors de la regió. Les característiques dels sòls i la gran diversistat de microclimes, a causa de la seva orografia (des del nivell del mar fins als 940 m a la Serralada del Prelitoral) han permés el cultiu de varietats tradicionals i forànies, donant lloc a vins d'una gran qualitat.

 

Situació


Veure Cellers Qalidès, Terrers del Penedès en un mapa més gran

 

Innovació

Els catorze cellers que formen part de Qalidès es distingeixen cadascun d'ells per ser innovadors en:

 

Albet i Noya

Celler Albet i NoyaCeller referent en viticultura ecològica, biodinàmica i en l'elaboració de vins naturals al Penedès. Porta a terme estudis amb varietats antigues i resistents a les malalties fúngiques i nombroses accions en defensa del medi ambient.

Visitar fitxa Albet i Noya


Avgvstvs Forvm

Avgvstvs ForvmCeller innovador en el desenvolupament de nous vins així com en una reestructuració de les vinyes cap a la conversió a cultiu ecològic. El Celler ha rebut la certificació alimentària IFS (International Food Standard).

Visitar fitxa Avgvstvs Forvm


Can Feixes

Can FeixesCeller que aposta per la viticultura tradicional amb compostatge amb animals (ovelles) i 100% treball manual. Darrerament ha introduït el conreu del Petit Verdot i Malvasia.

Visitar fitxa Can Feixes


Can Ràfols dels Caus

Can Ràfols dels CausCeller que elabora vins de varietats que s'expresen de forma extraordinària en sòls calcaris i accidentats del Massis del Garraf, entre elles Sumoll i Xarel•lo. Can Ràfols dels Caus fa una aposta per una arquitectura integrada en l'entorn.

Visitar fitxa Can Ràfols dels Caus


Castellroig - Finca Sabaté i Coca

CastellroigCeller que treballa dia a dia per aconseguir el residu 0 en el raïm, el respecte pel medi ambient i la utilització d’energies renovables. El celler continua aprofundint en l’estudi de les diferents característiques de sòls per extreure la màxima expressió del territori cap a la vinya.

Visitar fitxa Castellroig


Finca Viladellops

Finca ViladellopsCeller vinculat a la història del Castell d'Olèdrola. Des del 2007 té la certificació 100% ecològica, amb una llarga trajectòria en l'experimentació vitícola. Fa una aposta per les varietats autòctones que s'expressen de forma extraordinària en els sòls calcaris del Massís Garraf.

Visitar fitxa Finca Viladellops


Gramona

GramonaCeller innovador en el desenvolupament de nous tipus de vins com el Vi de Glass i que ha fet grans avenços en el coneixement del Terrer, l'agrologia (estudi de les terres en llurs relacions amb l’agricultura) la viticultura de precisió.

Visitar fitxa Gramona


Jané Ventura

Jané VenturaCeller que està obrint camí cap a diferents maneres d’entendre el conreu del vi i realitzant micro-vinificacions en varietats experimentals com Sumoll (des de 2001) i Malvasia de Sitges (des de 2004). També realitza vinificacions experimentals de vins blancs en àmfores.

Visitar fitxa Jané Ventura


Jean Leon

Jean LeonCeller pioner en la introducció de les varietats franceses de Cabernet Sauvignon i Chardonnay a Espanya. Recentment ha presentat un vi d'una varietat molt adaptada al canvi climàtic (Petit Verdot), ha aconseguit la certificació 100% ecològica a totes les seves vinyes i ha obtingut la distinció de Vi de Finca en les seves gammes superiors.

Visitar fitxa Jean Leon


Mas Candí

Mas CandíEl celler Mas Candí cultiven les vinyes que durant generacions perteneixen a la seva família. El fet de treballar les mateixes terres durant segles, els dóna un elevat coneixement sobre les mateixes. Els treballs a la vinya són basant-se en el màxim respecte a la natura. També treballen amb varietats recuperades.

Visitar fitxa Mas Candí


Mas Comtal

Mas ComtalCeller que aposta per una viticultura i elaboració ecològica, tant en varietats auctòctones com forànies. En aquest sentit, cal esmentar destacar les varietats Manzoni Bianco o Incroccio Manzoni per a la línea de vins Gran Angular.

Visitar fitxa Mas Comtal


Miguel Torres

Miguel TorresReferent en la investigació vitivinícola a Espanya. Cal destacar entre les innovacions més importants la introducció als anys vuitanta a Catalunya, de nombroses varietats forànies com Pinot Noir, Gewürztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, la recuperació de 35 varietats ancestrals que van ser plantades a Catalunya abans de la fil•loxera (col•lecció de més de 69 varietats catalanes), l'elaboració del primer vi desalcoholitzat a Espanya (Natureo) i els grans avenços que ha dut a terme en la lluita contra el canvi climàtic (projecte Cenit Demèter, INNOWINE, generació d'energia a partir de residus i captació del CO2 - Visitar torres&earth).

Visitar fitxa Miguel Torres


Pardas

Celler PardasAl Celler Pardas, les varietats autòctones i forànies conviuen en perfecta harmonia dins d’una filosofia de preservació de la vinya en el seu estat més primigeni i natural (evitant llaurar i aplicant tècniques de cultiu com la coberta vegetal permanent i espontània).

Visitar fitxa Pardas


Parés Baltà

qui som pares baltàElaborem vins i caves de qualitat amb raïms de les nostres 5 finques, un gran mosaic de sòls i microclimes, amb vinyes plantades entre els 170 i els 750 m. d’altitud, que donen personalitat als nostres vins. Cultivem les vinyes de forma ecològica des del 1790 i biodinàmica des del 2012. Tenim ovelles per abonar el camp i abelles que ens ajuden a polinitzar i transmetre l'essència mediterrània dels nostres raïms.

Visitar fitxa Parés Baltà