CELLERS

Bookmark and Share

Jané Ventura

Descripció i història

Jané Ventura és un celler familiar amb tradició en el món del vi des del 1914, ubicat al Baix Penedès. La història del celler s’inicia amb Josep Jané. La segona generació, Albert Jané Jané, esdevé un gran distribuïdor de vins i adquireix l’actual celler d’El Vendrell al 1954. La tercera generació, Benjamí Jané Ventura, inicia l’embotellat dels vins al 1985 i al 1988 comença l’elaboració de caves. La quarta i actual generació es troba a mans de Gerard Jané Úbeda, enòleg, i responsable de l’elaboració dels vins Jané Ventura. La filosofia de totes les generacions ha estat, i continua, sent entendre el vi i la vinya com una manera de viure. Una manera que transmet respecte i admiració per un entorn únic i excepcional.

El vi és natura i alhora és societat. És un vincle constant amb l’entorn. Des de fa tres anys, el celler va iniciar el projecte enoturístic amb recepció de visites setmanals, amb una forta vinculació amb allotjaments rurals de la comarca del Baix Penedès.

Actualment, la producció es reparteix entre mercat nacional (50%) i exportació (50%), cap a Alemanya, Andorra, Bèlgica, Holanda, Suïssa, Dinamarca, Polònia, Rússia, Txecoslovàquia, el Japó, la Xina, Taiwan, Corea del Sud, Canadà, Estats Units, Mèxic, Puerto Rico i Brasil.

Varietats i producció

El marc de producció de Jané Ventura és la comarca del Baix Penedès, on se situen les dues finques pròpies: Mas Vilella i Finca Els Camps, amb unes 15 hectàrees de vinya propia, i compta amb la col•laboració d’una vintena de viticultors que produeixen raïm a la comarca del Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i l’Alt Camp. Tots ells, sempre, amb la Denominació d’Origen Penedès.

La viticultura del celler Jané Ventura ve marcada per dos fets: el mar i la muntanya. El raïm prové des del nivell del mar, fins a 700 m. La influència del mar i l’alçada permeten mantenir una bona acidesa al raïm, el que és traduirà en vins molt frescos. La varietat més destacada és el Xarel·lo, tot i que també conreuen Macabeu, Malvasia de Sitges, Parellada, Cabernet Sauvignon, Sumoll, Syrah i Ull de Llebre.

Cada varietat de raïm és cultivada i seleccionada segons l’adaptació al seu microclima i al seu terrer. La conseqüència d’aquesta manera de conreuar són els vins expressius de Jané Ventura, amb el màxim d’aroma i sabors.

Els terrers dels vins que formen part de Qalidès són: Finca Els Camps Ull de Llebre, Finca Mas Vilella i Finca Els Camps Macabeu

Característiques dels seus vins

Jané Ventura dóna una importància especial a les vinyes velles, que tenen un sistema radicular més desenvolupat i permeten traslladar millor la mineralitat al vi. La vegetació sempre és més equilibrada i així s’aconsegueix que el raïm acumuli el màxim de sabors i aromes.

Des de l’any 2010 es porta a terme el conreu ecològic a les vinyes pròpies, treballant de manera molt respectuosa amb el medi ambient, sense la utilització d’herbicides i amb el manteniment de les tasques tradicionals (poda en verd).

L’any 2008 es va realitzar el mapa de sòls de les finques Jané Ventura que va donar lloc a 17 tipus de sòls diferents. Sòls franc i franc arenosos, en alguns casos poc profunds i amb molt baix nivell de matèria orgànica. El mapa de sòls permet conèixer millor la vocació de cada terra per a un determinat tipus de vi.

Amb aquesta matèria primera, els vins de Jané Ventura són molt expressius, amb caràcter mediterrani, minerals, intensos i frescos, i amb gran capacitat d’envelliment. Reflex del paisatge i la terra d’on provenen.

Localització

JANÉ VENTURA

Ctra. Calafell, 2, 43700 El Vendrell (Tarragona)
Tel. 977 66 01 18
janeventura@janeventura.com
GPS: 41º17’15.95”N 1º29’53.22”E