ACTIVITATS

Bookmark and Share

  • Gramona, primer celler del país en obtenir el segell Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique.
  • Aquest certificat biodinàmic és específic per al sector del vi a nivell mundial, i afecta tant a la viticultura (vinya) com a la vinificació (celler).

Des de fa ja diversos anys, a Gramona es treballa sota els preceptes de la biodinàmica, creant un equilibri entre la vida vegetal, l’animal, l'ésser humà i el propi cosmos. Com a conseqüència, les plantes es reforcen i s'endureixen de manera saludable, i són capaces d'oferir uns fruits sans i d’expressar el benestar i l’essència del territori d’on provenen.

Gramona va iniciar-se en agricultura ecològica l’any 2005 i progressivament ha anat incorporant i transformant-se a la biodinàmica en el seu treball a la vinya i al celler en tots els seus vins i caves. L’any 2014, va obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura i vinificació biodinàmiques a cada vi. I aquest passat mes de juliol ha obtingut el segell Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique, un certificat molt exigent específic per al sector del vi a nivell mundial –a diferència del Demeter, que és per a tot tipus de conreus-, i que certifica el treball en biodinàmica tant pel que fa a viticultura (vinya) com a vinificació (celler), i que per tant és extensible a tots els vins i caves que s’hi elaboren. Ambdós segells, Demeter i Biodyvin, són compatibles i complementaris entre ells.

Gramona compta amb un total de 270 hectàrees. D’aquestes, 35 són propietat de la família i la resta provenen d’Aliances per la Terra, l’associació de viticultors fundada l’any 2015 i encapçalada per Gramona que segueix una filosofia de treball respectuosa per l’entorn mitjançant l’agricultura ecològica i biodinàmica. Els seus membres han seguit de manera conjunta i de treball col·lectiu una evolució gradual i natural que busca vivificar la terra i el paisatge al que pertanyen.

Biodyvin, creat l’any 1995, i amb un prestigi consolidat arreu del món, està constituït per un grup de 135 viticultors procedents de França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Suïssa i ara, amb la incorporació de Gramona, també d’Espanya. Únicament hi formen part els cellers que cultiven les seves vinyes de manera totalment biodinàmica.

Utilitzant tècniques específiques a la vinya, aquests cellers biodinàmics s'esforcen per produir vins que expressen els elements únics que conformen el territori d’on provenen.

 http://www.biodyvin.com

Agricultura biodinàmica

Va ser iniciada l’any 1924 per Rudolf Steiner per respondre a la les preocupacions dels agricultors que havien vist les seves terres amenaçades. La biodinàmica és un mètode de cultiu que va més enllà de simplement prohibir l'ús de productes químics i sintètics, com és el cas de l’ecologia. L'agricultura biodinàmica és principalment la cura del sòl.

Es tracta d’assegurar l’equilibri entre el món animal, el vegetal i el mineral. Per tant, afavoreix la vivificació dels cultius, en aquest cas de les vinyes, buscant elevar els nivells de biodiversitat: es mantenen cobertes vegetals espontànies per aconseguir sòls esponjosos, s'apliquen infusions i decoccions de plantes per evitar plagues, i s'elabora un compost animal i vegetal que serveix per estructurar la terra i nodrir les plantes.