ACTIVITATS

Bookmark and Share

El tast es van poder apreciar 14 grans vins blancs i negres amb l'excel·lència com a denominador comú

Qalidès, l'associació de cellers que defensen el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès, el passat 13 i 20 de novembre va organitzar un tast força insòlit per la seva excepcionalitat. Sota el nom de "tast de vins impossibles" a l'espai dedicat a vins catalans, Vins & Co a Barcelona, es van poder tastar 14 grans vins representants dels cellers de l'associació, repartits entre dues sessions i de la mà de Zoltan Nagy. Dels 14 vins en destaca que són tan diferents entre ells però a la vegada tots tenen una filosofia comuna que comparteixen els cellers i les persones que hi ha darrere de cada ampolla de vi.

 

La diversitat podria ser el fil conductor dels 14 vins que es van poder tastar, amb el denominador comú de l'excel·lència en tots ells. "Cada vi destaca en algun aspecte, cap es fa ombra entre ells i està en el seu lloc" remarcava el wine writer Zoltan Nagy, que subratllava l'excepcionalitat del Penedès per ser una regió vitivinícola on es poden trobar vinyes pràcticament a nivell del mar i fins a 800 metres d'altitud. Fruit d'aquest territori amb tanta diversitat de terrers, climes i varietats, es van poder tastar sis grans vins blancs com el Terroja Magnum 2010 de Castellroig de la varietat 100% xarel·lo tan característica del Penedès, els blancs amb criança Fransola 2016 de Torres, un Petrea 2014 de Mas Comtal i un Pinoteamo 2015 de Gramona fet amb Pinot Noir, varietat no tan recurrent per fer vins blancs. O d'altres vins reintroduint varietats autòctones menys comunes com una Malvasia de Sitges 2016 de Jané Ventura o una Microvinificació de Macabeu, 2015 dels Cellers Avgvstvs Forvm.

De la selecció de negres es va poder tastar un Hisenda Miret 2015 de Parés Baltà, un Reserva Martí 2009 d'Albet i Noya, un Cabòries 2016 de Mas Candí fet amb varietats autòctones ubicades al Massís del Garraf, un Negre Franc 2011 de Pardas, un Reserva Especial 2006 de Can Feixes i un Turó de les Abelles 2014 de Finca Viladellops, vi que l'anyada 2013, ha estat premiada amb el Premi Gran Vinari d'Or escollit el millor vi entre els 1500 tastats a cegues per sommeliers, viticultors, prescriptors i periodistes. I per posar el punt final, es van tastar dues joies de la corona dels seus respectius cellers. El primer va ser un Vinya Le Havre 2001 Màgnum de Jean Leon i en el segon tast un Gran Caus 2002 de Can Ràfols. Dos grans vins d'anyada que van parlar per si sols, deixant en evidència el recorregut que pot tenir un gran vi negre del Penedès. En l'edició dels Premis atorgats per la Guia de Vins de Catalunya, enguany Carlos Esteva, propietari del celler Can Ràfols dels Caus, va ser premiat amb el Reconeixement a la seva trajectòria al davant d'un celler que ha definit el seu treball amb l'excel·lència, la innovació, la bona feina i l'estima per fer grans vins.

Una associació de cellers excepcional 

Qalidès neix l'any 2004 de la unió de 14 cellers ben diferents de la D.O Penedès, però tots amb l'objectiu comú de fer una bona feina amb vins de terrer, cuidant la terra i el medi ambient, promovent i innovant en viticultura sostenible i ecològica amb l'entorn per tal de demostrar i donar a conèixer el caràcter i l'excel·lència dels vins del Penedès, una regió vitivinícola tan pròxima i amb tanta història i cultura del vi que té ganes de reivindicar-se per assolir el reconeixement que es mereix.

El que defineix a Qalidès com una associació de cellers excepcional, és la diversitat de cellers que aposten tots per la innovació. Cada celler ha apostat en un aspecte diferent com és l'ecologia o la biodinàmica, alguns recuperant no només varietats autòctones sinó també mètodes de treball tradicionals. Mirant el passat de més de 2.500 anys d'història i cultura vitivinícola del Penedès i amb la ment posada en el futur, els cellers que formen Qalidès són pioners en l'estudi i la recerca dels sòls o de mètodes de producció amb el mínim impacte residual possible i tot per obtenir un vi que és la màxima expressió del seu territori i de les persones que el fan.

"El vi és cultura, és màgia, són moments i és festa" explicava Zoltan Nagy , "i durant el tast he mirat les cares de la gent i he vist que aquests vins han agradat". "El més important és que la gent, vingui d'on vingui, recordi els vins i s'acosti a conèixer el Penedès" afegia, "perquè al final tots parlem el mateix idioma, que és l'idioma del vi".

Per a més informació sobre Qalidès: www.qalides.cat