ACTIVITATS

Bookmark and Share

  • Edicions limitades de 7.000, 2.500 i 3.500 unitats respectivament
  •  Aquests vins ecològics representen la recuperació de formes llegendàries de vinificació
  • El xarel·lo és la varietat blanca amb un major percentatge d'antioxidants del món, fins i tot superior a algunes varietats negres

Gramona llança al mercat la seva darrera col·lecció de xarel·los; una nova collita del seu ja conegut 'Font Jui' i dues noves interpretacions, 'Roent' i 'Ovum'. Es tracta de vins 100% xarel·los elaborats amb raïms ecològics procedents de la finca 'Font Jui', una parcel·la familiar amb sòls argilencs i calcaris molt particulars de la zona del Penedès. Aquest raïm ha estat veremat a mà i escollit minuciosament, un a un, a la seva taula de selecció.

Amb aquest nou llançament Gramona aposta fermament per la recuperació d'antigues varietals com el raïm xarel·lo vermell a la versió 'Roent', una varietat molt apreciada una varietat molt apreciada per la seva elegància i finor.

La col·lecció

'Font Jui' pren el nom de la finca, en honor al celler. 'Font Jui' és un vi fermentat i criat en bótes de 300 litres de roure francès, algunes noves i d'altres de segon i tercer any, per respectar al màxim el caràcter del raïm. En el seu dia, 'Font Jui' ja va ser pioner en aquest gènere; i avui, 14 anys més tard, sorgeixen d'ell dues noves interpretacions:

'Roent', elaborat amb xarel·lo vermell, una varietat de raïm negre de pell vermella i gruixuda considerada per molts l'origen d'aquesta varietat que va estar a punt d'extingir-se, però que avui torna a recuperar-se. És molt resistent a les malalties de la vinya, per la qual cosa es converteix en la millor opció per cultivar i vinificar de manera ecològica, mentre que es minimitza al màxim l'aportació de sulfurós. És un vi fermentat en tina de fusta sense cercar l'aportació de torrats.

Per la seva banda, 'Ovum' destaca perquè ha estat fermentat i criat sobre el seu solatge, una part en dipòsits ovoides de ciment i una altra en àmfores de terracota. La forma ovoide afavoreix que les mares estiguin sempre en suspensió, el que evita el "batonage" i la fermentació en terracota. A més a més, s'intenta que en tot moment tinguin una aportació mínima d'oxigen per tal de poder afinar el vi sense tenir l'aportació de la fusta. Tot això dóna com a resultat un vi amb més cos i equilibri. En definitiva, suposa la recuperació de formes llegendàries de vinificació que, fins avui, s'havien deixat de fer servir.

Xarel·lo: una varietat única al món El xarel·lo és la varietat blanca amb més resveratrol i pteroestilbè del món, fins i tot més que en alguns raïms negres habituals. Es tracta de dos antioxidants que actuen majoritàriament contra l'envelliment i que han portat el vi a ser considerat saludable, sempre i quan es consumeixi de forma moderada. Així ho han constatat estudis científics realitzats per la Universitat de Dijon (Borgonya), al 1997, a la Universitat de Washington, l'any 2006, i a la Universitat de Barcelona, al 2003.

Una varietat icona a la història del Penedès i clara expressió de la seva DO. La capacitat antioxidant del xarel·lo fa que aquesta varietat sigui idònia per a la producció de cava. Però no es creia així fa més de 100 anys, a finals del s. XIX, quan va ser arrencada del Mediterrani al ser considerada una varietat poc amable per a la producció de vins.

Catalunya, en canvi, va ser un dels pocs llocs del món on es va conservar el xarel·lo. La raó principal va ser perquè en aquella època, durant la plaga de la fil·loxera, els francesos, que s'havien quedat sense les seves pròpies vinyes afectades per la plaga, van començar a comprar aquest raïm als viticultors del Penedès. La seva elevada quantitat d'antioxidants i l'elevat grau d'alcohol que evitava que s'oxidés durant el trajecte, el feien altament recomanable per a la producció de champagnes. D'aquesta forma es va descobrir que aquesta varietat era molt útil i apropiada per a produir vins escumosos.

L'experiència adquirida al llarg dels anys, ja des que Pau Batlle, besavi de Jaume i Xavier Gramona, exercís des de 1870 de negociant per als compradors francesos, ha propiciat que Gramona sigui una gran coneixedora d'aquesta varietat, molt apropiada per a les llargues criances i molt recomanable per l'elegància que aporta no només als vins escumosos sinó també als tranquils. Tot i que en un primer moment sembla poc aromàtic, la fusta i un tractament adequat donen com a resultat un vi excepcional.

Temperatura òptima de consum:

  • 'Font Jui': entre 10º-12º i en copa ample
  • 'Roent' i 'Ovum' entre 9º – 11º i en copa ample
  • Entre 12 i 14€/ampolla PVP recomanat
  • Punts de venda: Restauració, botigues especialitzades i de productes gourmet