ACTIVITATS

Bookmark and Share

• Qalidès, fa públic un manifest amb la visió i el compromís de l’associació

Dins les jornades Experiència Penedès que van tenir lloc els passats dies 3, 4 i 5 de març, l'Associació de cellers Qalidès Terrers del Penedès va finalitzar el dinar del darrer dia a Can Ràfols dels Caus comunicant el seu Manifest com Associació.

En Joan Huguet, primer president de l’associació des de la seva fundació l'any 2004 va posar en antecedents al més de mig centenar de persones que es trobaven presents al dinar i va explicar que l'Associació Qalidès va néixer l'any 2004 amb el compromís de conservar el conreu de la vinya i respectar-ne el seu entorn i la seva identitat paisatgística. Amb la voluntat de transmetre els seus vins de finca i la tipicitat dels terrers, els vins Qalidès pretenen situar-se entre els millors vins del món.

A continuació va fer lectura del següent MANIFEST:

MANIFEST QALIDÈS:

1. Defensem la nostra història i el nostre paisatge.
2. Practiquem una viticultura ecològica i sostenible.
3. Preservem els grans vins del Penedès i potenciem les varietats tradicionals.
4. Volem avançar en la classificació i la zonificació del nostre entorn.
5. Treballem conjuntament amb generositat.

SOM QALIDÈS

És un manifest inèdit fins a dia d'avui dins la comunitat de cellers que conformen el Penedès, un Penedès que té una magnífica riquesa vitivinícola i està en constant evolució. El Manifest inclou un pla d’acció i diverses activitats que es desenvoluparan a mig i llarg termini, vinculades amb els cinc punts fonamentals i anteriorment esmentats.

 

• Una cinquantena de sommeliers amb estrella Michelin i prescriptors especialitzats vinguts de diferents punts de tot l'estat espanyol i Canàries, van gaudir de tres intensos dies visitant el territori històric per conèixer la gran riquesa del Penedès.

• La història, paisatge, els vins de terrer, la gastronomia..., la recuperació històrica de més de 2700 anys van captivar als assistents que van participar d’una manera molt activa en l’Experiència Penedès.

L’Experiència Penedès que va organitzar La Denominació d'Origen Penedès i l'Associació de cellers Qalidès Terrers del Penedès, va aplegar sommeliers, representants de restaurants amb estrelles Michelin de diferents províncies en una estada de tres dies en que la història, paisatge, cultura, els vins de terrer, la gastronomia... van ser el fil conductor de les activitats programades.

Les jornades es van iniciar al Vinseum amb la benvinguda del participants per part de la presidència de la DO Penedès, en Josep M. Albet i de Qalidès, en Marcelo Desvalls. Tot seguit dues ponències per situar al Penedès sobre la geologia de la comarca per part d’en Manu Gómez i les 10 subzones del Penedès à càrrec del director del Consell Regulador, en Francesc Olivella.

A la seu dels castellers de Vilafranca, es va desenvolupar una activitat de “Team Building” on es va treballar la importància dels valors i el treball en equip, el lideratge, la participació, la integració, el compromís, la constància, la confiança, la comunicació i la cohesió que no va deixar a ningú indiferent, ja que els convidats van participar en la construcció d’un castell i van aconseguir fer una torre de tres pisos. El primer dia, el grup va finalitzar al restaurant Cigró d’Or, on l’Oriol Llavina va oferir un menú amb ingredients del territori que va estar acompanyat amb vins dels cellers participants de la DO Penedès.

El segon dia de l’experiència, els convidats van trepitjar el territori vinícola aprenent de la seva viticultura i arqueologia antiga, sent partícips d’una activitat d’excavació al Jaciment la Font de la Canya, acompanyats per un equip d’experts, el grup fins i tot van trobar-hi noves restes arqueològiques.

Després d’un esmorzar de forquilla típic penedesenc, el grup de 50 persones es va dividir per visitar diferents cellers i van poder compartir moments únics amb els elaboradors, que van fer d’amfitrions visitant les seves vinyes de terrer, espais emblemàtics de cada celler i tastant els vins per descobrir-hi la seva màxima expressió en cada copa de vi.

Per la tarda, a l’espectacular Castell de Sant Martí Sarroca, va tenir lloc un Showroom on els 22 cellers participants en aquesta primera edició van poder fer un contacte molt proper amb els convidats tastant cadascun dels vins elegits per l’ocasió.

Ja en el tercer dia, la finca El Fanio d’Albet i Noya va ser el marc perfecte per l’activitat de pedra seca. Professors de margers provinents de Mallorca van explicar la teòrica i una part del grup va animar-se a contribuir amb l'aixecament d'un mur de pedra seca. Després d’un esplèndid esmorzar d’embotits i formatges, el grup va visitar altres cellers amb la mateixa dinàmica del dia anterior.

Cap al migdia el grup va arribar a Can Ràfols dels Caus per assistir a un tast inèdit de 14 vins d’anyades històriques de cellers que formen part de Qalidès. Aquests vins, joies vinícoles de cada celler, han estat custodiades com un tresor i amb la màxima estima, van ser tot un regal pels sentits dels assistents. Al final del dinar els membres de l’associació Qalidès, van homenatjar a Carlos Esteva per ser un dels impulsors de l’associació i que aquest any celebra els 40 anys que en Carlos va decidir fer de Can Ràfols el seu projecte de vida.

La primera edició de l’Experiència Penedès ha finalitzat, però en la memòria dels assistents hi perdura el record d'un nou Penedès, un Penedès que ha fusionat els seus vins amb els aspectes culturals, patrimonials, paisatgístics i gastronòmics i que ha emocionat als participants d’aquestes jornades.

Enllaços d'interès: www.dopenedes.cat - www.qalides.cat

  • L'Associació de cellers Qalidès Terrers del Penedès i la DO Penedès organitzaran conjuntament durant els dies 3, 4 i 5 de març del 2019 una missió inversa sota el nom EXPERIÈNCIA PENEDÈS
  • Una cinquantena de prescriptors especialitzats visitaran el territori històric per conèixer la gran riquesa del Penedès
  • Durant tres intensos dies viuran i gaudiran del Penedès, les seves arrels i les seves tradicions

La DO Penedès i l’Associació Qalidès organitzaran conjuntament una missió inversa convidant a representants de restaurants amb estrelles Michelin, hotels i botigues especialitzades provinents de Catalunya i de diferents punts de l’estat espanyol, que junt amb periodistes de mitjans especialitzats i generalistes, gaudiran durant els tres dies de l’EXPERIÈNCIA PENEDÈS reforçant la convivència entre els productors i els prescriptors.

Impulsar el coneixement del territori vinícola a través de la recuperació històrica de més de 2700 anys és l’objectiu d’aquesta missió inversa, i també aprendre de la seva viticultura antiga i de la recuperació de varietats ancestrals. La gran diversitat que ens ofereix el Penedès vinícola, des de la seva influència marítima fins al clima més continental de les muntanyes, es reflecteix a través dels vins en la seva màxima expressió.

Els visitants viuran d’una manera amena i atractiva l’EXPERIÈNCIA PENEDÈS que s’enfocarà en els VINS DE TERRER. Des dels cellers participants es destacarà la zona de plantació, el seu sòl i clima, arrodonint l’experiència amb la degustació dels seus vins.

Durant els tres dies, es fusionaran amb els vins els aspectes culturals, paisatgístics i gastronòmics del territori per tal de fer-los coneixedors de l'immens potencial de la DO PENEDÈS com una comarca farcida de masies i petits nuclis rurals que conté un sorprenent patrimoni monumental i arqueològic.

L’EXPERIÈNCIA PENEDÈS, és l’oportunitat d’una immersió al territori entre els visitants i els elaboradors. L'Associació Qalidès i la DO Penedès, tenen l’objectiu comú d’establir l’esdeveniment vinícola com un referent.

Enllaços d'interès:

www.dopenedes.cat i www.qalides.cat

Els vins de Qalidès protagonistes del maridatge amb més de 100 formatges de tot el món
Es van tastar 14 vins dels diferents cellers que integren l’associació penedesenca
Dos jornades carregades de vins, gastronomia i cultura a l’Obrador de Xerigots a Vilafranca del Penedès

Els vins de Qalidès, Terrers del Penedès van protagonitzar dos grans maridatges amb més d’un centenar de formatges d’arreu del món en la Xerigotada 2018.  EL primer esdeveniment del dissabte dia 20 d’octubre va penjar uns dies abans el cartell de “SOLD OUT“ i més de 130 persones van gaudir d’una festa gastronòmica dedicada als vins i formatges amb tocs de cultura musical i teatral.

Va ser un vespre amb molt bon ambient que va tenir lloc a l’Obrador de Xerigots, situat en una antiga nau del segle XIX del carrer Comerç de Vilafranca del Penedès.  Durant la festa es van poder visitar els cups subterranis on s’afinen els formatges, trulls on antigament s’havia emmagatzemat vi i que reuneixen les condicions òptimes per acabar de madurar i perfilar els formatges. La visita va ser molt especial ja que s’hi va poder gaudir d’una obra teatral a càrrec de l’actriu vilafranquina Marina Mestres, també hi va haver música que aquest any, va anar a càrrec el duet Jazzul.
 
Durant la vetllada, es van tastar 14 vins dels cellers de Qalidès repartits en diferents categories:
  • Blancs sense criança van integrar aquesta secció els vins Gesamí de Parés Baltà, Sempreviva de Jané Ventura i el Xarel·lo Pur del Celler Pardas.
  • Els blancs amb criança van formar la selecció el Jean LeonVinya Gigi, Mas CandíQX i de Castellroig Sabaté i Coca el Terroja.
  • També s’hi va poder tastar el Gran Caus Rosat de Can Ràfols dels Caus.
  •  En l l’apartat de vins negres hi eren Cellers Avgvstvs Forvm, amb l’Avgvstvs Cabernet Franc, de Miguel Torres el Mas La Plana, de Can Feixes va ser el Reserva Especial i de Finca Viladellops, El Turó de les Abelles.
  • I no podia acabar el maridatge d’altra manera que amb una mostra de grans vins dolços com el Dolç Adrià d’Albet i Noya, el Vi de Glass Riesling de Gramona i el Lyric Dolç Merlot de Mas Comtal, tots ells que van ser la delícia del maridatge de formatges blaus d’àmbit nacional i internacional.

El grup de cellers que formen Qalidès va voler ser l’acompanyant d’aquesta nova edició de la Xerigotada, acostant al públic de la zona i molts d’arreu de Catalunya els seus vins de terrer que s’elaboren als seus cellers del Penedès.

El dilluns dia 22 la jornada va estar dedicada a Restauradors, cuiners, xefs, sommeliers, veristes, botiguers, càterings i tots aquells treballadors de la gastronomia;  també periodistes especialitzats van poder gaudir d’aquesta experiència. En total més de 180 persones van anar passejant per les diferents taules de formatges extraordinàriament identificades amb la procedència de cadascun d’ells i que conjugaven a la perfecció amb els diferents vins de Qalidès, Terrers del Penedès seleccionats per l’ocasió.

 

  • Gramona, primer celler del país en obtenir el segell Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique.
  • Aquest certificat biodinàmic és específic per al sector del vi a nivell mundial, i afecta tant a la viticultura (vinya) com a la vinificació (celler).

Des de fa ja diversos anys, a Gramona es treballa sota els preceptes de la biodinàmica, creant un equilibri entre la vida vegetal, l’animal, l'ésser humà i el propi cosmos. Com a conseqüència, les plantes es reforcen i s'endureixen de manera saludable, i són capaces d'oferir uns fruits sans i d’expressar el benestar i l’essència del territori d’on provenen.

Llegeix més:Gramona, primer celler del país en obtenir el segell biodinàmic Biodyvin

Mitjançant aquest Sistema de Gestió Ambiental, Gramona posa en valor més de dues dècades d’implementació de bones pràctiques en matèria de protecció mediambiental i, per tant, de minimització de l’impacte en els processos d’elaboració dels seus vins i caves.

El compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient a Gramona es valida i distingeix sota el Reglament Europeu EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), convertint-se així en el primer celler a Espanya i en un dels pocs a tot el món en obtenir-lo. Es tracta d’un distintiu d’excel·lència emès per la Unió Europea que certifica de manera exhaustiva la seva responsabilitat ambiental i sostenible, garantint així la màxima transparència en aquestes matèries. 

Llegeix més:Gramona, primer celler a la península en obtenir el registre Europeu EMAS

La vinya, el vi que se n'extreu i els castellers, són tres dels elements més essencials del paisatge, la cultura, les tradicions i la gent que configuren el caràcter del Penedès. Aquesta combinació fa del Penedès un territori únic, on la seva història vitivinícola que es remunta a 2700 anys d'antiguitat, està tan arrelada en el territori com també ho està l'estima i la passió pel món casteller que es viu en cada Plaça Major, de cada vil·la de la comarca quan hi ha diada.

De la mà de Jean Leon, el pròxim divendres 20 d'abril, hi haurà  l'oportunitat de conèixer aquesta unió amb una vetllada única entre vinyes, acompanyada d'una interessant exposició artística de Marie-France Veyrat, on la vinya, el vi i els castellers són els protagonistes.

Els visitants podran gaudir durant la vetllada, que tindrà lloc en el centre de Visites Jean Leon, d'una actuació castellera i d'una visita comentada de l'exposició, que acabarà amb un tast de vins Jean Leon maridat amb formatges artesanals.

L'aforament a l'activitat és limitat i cal fer reserva amb antelació.

Un any més els vins de l’associació Qalidès van posar punt final en el VI Simposi Internacional de Funseam, que durant dues jornades va reunir a reconeguts experts acadèmics de la London School of Economics, la Stanford University o la Stockholm School of Economics entre altres universitats internacionals, per debatre sobre sostenibilitat energètica i ambiental en el marc de la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de la Universitat de Barcelona

Les jornades de treball es van donar per acabades al voltant de la taula del Bardot Barcelona (carrer d’Enric Granados 140), on es van reunir els assistents. En el menjador del Bistro, els comensals van poder gaudir d’un sopar maridatge amb 7 plats a càrrec dels fogons que dirigeix en Karim Isphahani i 7 vins de Qalidès escollits pel comunicador i prescriptor Zoltan Nagy; un autèntic duet entre dos amics que s’admiren mútuament per la seva feina i que van transmetre a tots els assistents la seva passió per la gastronomia i els vins. 

En el menú de maridatge es va provar un Xarel.lo de Mar de Cellers Avgvstvs Forvm amb una Mini coca d’anguila fumada, unes xips de carxofes que van acompanyar el Petrea de Mas Comtal,  el Pinoteamo de Gramona, que es va maridar amb una tempura de rovells d’ou trufat i el Vinya Gigi Chardonnay de Jean Leon que va ser una harmonia perfecta amb un steak tàrtar amb puntes de crema de ceba.

En l’apartat de vins negres,  el Turó de les Abelles de Finca Viladellops (escollit millor vi català l’any 2017) va acompanyar una cua de toro a l’estil Bardot i el Marta de Baltà de Parés Baltà va maridar amb un risotto de bolets. De postre, una autèntica exquisidesa com el Pecat Noble Dolç de Malvasia de Sitges del Celler Mas Candí va acompanyar l’original Torrija vs Crema catalana. 

Durant l’àpat maridat amb uns plats i vins excepcionals, en Zoltan Nagy, va transmetre la història vitivinícola del Penedès, que es 

remunta a més de 2.700 anys d’antiguitat i que des de sempre ha format una part inseparable de l’evolució de la comarca, convertint-se en un element articulador entre la cultura i la identitat d’aquest paratge. 

La conversa, el menjar, i els vins, van anar fluint entre els comensals, la majoria estrangers, que van apreciar la personalitat i excel·lència dels vins i cellers de Qalidès. Experiències com aquesta,  representen una oportunitat immillorable per donar a conèixer l’aposta i filosofia de l’associació Qalidès amb la viticultura sostenible i ecològica amb l’entorn, l’enoturisme i els productes de proximitat únics del Penedès

 

Jean Leon continua apostant per la seva línia de vins experimentals i ho fa ara amb el llançament d’un 100% cabernet franc, CF-15, el primermonovarietal d’aquesta varietat que elabora el celler del Penedès. CF-15 és un vi exclusiu, d’edició limitada,’han produït 2.018 ampolles i certificat com a ecològic.

Aquest cabernet franc s’ha elaborat a partir d’una meticulosa selecció de vinyes velles de més de quaranta anys, plantades mitjançant el sistema de conducció de poda Guyot en un sòl argilós calcari a 260 metres d’altitud i veremades el 2015. Ha envellit durant un mínim de 12 mesos en bótes de roure francès, conferint-li detalls de fruita vermella confitada, espècies i records vegetals en nas. En boca, és un vi elegant amb entrada potent, tanins sedosos i final llarg i persistent.

La línia de vins experimentals de Jean Leon es va estrenar l’any passat amb el llançament de X-15, un xarel·lo d’edició limitada del que aviat sortirà la segona anyada. Es tracta d’un projecte amb el que l’equip de Jean Leon, dirigit per Mireia Torres, vol rendir homenatge a la personalitat més intuïtiva, experimental i decidida del santanderí que va fundar el celler als anys seixanta.

Tant el nou CF-15 com el X-15 o X-16 són vins singulars i de producció limitada que reflecteixen a la perfecció les propietats de cada varietat i el caràcter del terroir del que procedeixen, fruit d’un curós procés d’elaboració. Conformen una exquisida selecció de vins experimentals a la que s’aniran sumant, progressivament, noves referències.

 

Jean Leon llança al mercat una nova anyada del seu Gran Reserva Vinya La Scala, un vi 100% cabernet sauvignon que només s’elabora en anys de collita excepcional, com va ser la del 2011. Cada nova anyada d’aquest vi, el més icònic de Jean Leon, és un homenatge a l’art tant pel vi en si com per l’etiqueta, que plasma l’obra d’un reconegut artista. El dissenyador Javier Mariscal ha sigut l’encarregat de vestir l’anyada 2011 amb una obra creada per a l’ocasió amb el títol ‘Capvespre a Brooklyn’.

Mariscal, que va saltar a la fama entre altres treballs per crear a Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 fa 25 anys, plasma en aquesta nova obra en aquarel·la “un bonic capvespre assaborint una copa de vi amb l’impressionant pont de Brooklyn davant”, segons paraules de l’artista. Mariscal, que s’expressa a través d’un llenguatge personal, complex en la seva intenció i senzill en la seva manifestació, utilitza aquí una estètica lineal i un cromatisme càlid que evoquen temps passats amb el pont que tantes vegades devia creuar Jean Leon quan residia a Nova York.

Jean Leon Vinya La Scala 2011 és una edició limitada i numerada de 9.352 ampolles, que compta amb la certificació ‘Vi de Finca’, el major distintiu vitivinícola atorgat per la Generalitat de Catalunya. El cabernet sauvignon amb el que s’ha elaborat procedeix d’una parcel·la de 8 hectàrees de ceps plantats el 1963, els més vells de la propietat. Després de la seva maceració i fermentació malolàctica, envelleix en bótes de roure francès durant 27 mesos i posteriorment en ampolla un mínim de 3 anys.

Es tracta d’un vi excepcional. Va ser el primer vi elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon d’Espanya el 1971 i l’anyada 1975 va ser escollida per al sopar oficial d’investidura de Ronald Reagan com a president dels Estats Units el 1981. Des de 1979, cada nova anyada que surt al mercat s’il·lustra amb obres d’art. Així, grans artistes com Josep Maria Guinovart a l’anyada 1996, Waltraud Maczassek a la 2001, Josep Ma Subirachs a la 2003, Josep Martí Bofarull a la 2007 o Modest Cuixart a la 2009, als que se suma ara Javier Mariscal, han contribuït a que cada ampolla sigui una peça única, reforçant i homenatjant a cada anyada el gran vincle que Jean Leon ha tingut sempre amb el món artístic.

El tast es van poder apreciar 14 grans vins blancs i negres amb l'excel·lència com a denominador comú

Qalidès, l'associació de cellers que defensen el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès, el passat 13 i 20 de novembre va organitzar un tast força insòlit per la seva excepcionalitat. Sota el nom de "tast de vins impossibles" a l'espai dedicat a vins catalans, Vins & Co a Barcelona, es van poder tastar 14 grans vins representants dels cellers de l'associació, repartits entre dues sessions i de la mà de Zoltan Nagy. Dels 14 vins en destaca que són tan diferents entre ells però a la vegada tots tenen una filosofia comuna que comparteixen els cellers i les persones que hi ha darrere de cada ampolla de vi.

Llegeix més:Qalidès reivindica els vins de llarg recorregut del Penedès

Aquest 28 de juny es projecta la tercera pel·lícula emmarcada dins de l'activitat 'Hotels de cinema Jean Leon'. En aquesta ocasió es projectarà 'Con faldas y a lo loco' (protagonitzada per Marilyn Monroe, Tony Curtis i Jack Lemmon) a l'hotel Novotel City de Barcelona. Aquestes sessions permeten gaudir de les dues grans passions de les cellers Jean Leon, el vi i el cinema, a la vegada; A més, les projeccions es realitzen en llocs tan privilegiats com són les terrasses dels millors hotels de Barcelona. Un maridatge imperdible.

Per a la sessió de 'Con faldas y a lo loco' s'ha elegit la Terrassa del Novotel City, situada a la Diagonal. La pel·lícula es projectarà a les 22h i l'entrada és gratuïta, encara que és necessari fer reserva prèvia trucant al 933 262 499. Durant la projecció es serviran copes dels excel·lents vins 3055 de Jean Leon. Un pla immillorable per a cinèfils i amants del vi!