ACTIVITATS

Bookmark and Share

Aquest 28 de juny es projecta la tercera pel·lícula emmarcada dins de l'activitat 'Hotels de cinema Jean Leon'. En aquesta ocasió es projectarà 'Con faldas y a lo loco' (protagonitzada per Marilyn Monroe, Tony Curtis i Jack Lemmon) a l'hotel Novotel City de Barcelona. Aquestes sessions permeten gaudir de les dues grans passions de les cellers Jean Leon, el vi i el cinema, a la vegada; A més, les projeccions es realitzen en llocs tan privilegiats com són les terrasses dels millors hotels de Barcelona. Un maridatge imperdible.

Per a la sessió de 'Con faldas y a lo loco' s'ha elegit la Terrassa del Novotel City, situada a la Diagonal. La pel·lícula es projectarà a les 22h i l'entrada és gratuïta, encara que és necessari fer reserva prèvia trucant al 933 262 499. Durant la projecció es serviran copes dels excel·lents vins 3055 de Jean Leon. Un pla immillorable per a cinèfils i amants del vi!

 

El proper divendres 16 de juny a les 20.30h, la Fundació Espai Guinovart i Jean Leon s’uneixen per inaugurar una exclusiva exposició del pintor català Josep Guinovart, amb el títol El Minotaure al Laberint, a l’inigualable escenari del celler penedesenc. Aquesta vetllada artística i literària ens permetrà una visió contemporània de la Mitologia Clàssica centrada en el personatge del Minotaure, de la mà de Montserrat Camps, Doctora en Filologia Clàssica i Professora de Grec de la Universitat de Barcelona, i Maria Guinovart, presidenta de la Fundació Espai Guinovart i comissària de l’exposició. Les acompanyarà Mireia Torres, directora de Jean Leon, qui ens submergirà en l’apassionant història del fundador del celler representada en cadascun dels seus vins.

Tot seguit es podrà viure una representació escènica inspirada en la història del Minotaure a càrrec de la companyia de dansa UnaiUna. Un sopar còctel a l’aire lliure maridat amb una selecció especial dels vins de Jean Leon acompanyat amb música de fons, completarà aquesta vetllada única. Jean Leon torna a unir vi i art a través d’aquesta singular iniciativa que converteix el celler de Torrelavit en l’escenari on gaudir del llegat artístic de Josep Guinovart. L’exposició, que s’inaugura el 16 de juny, es podrà visitar fins al 12 de juliol.

 

 

ACTE: Inauguració de l’exposició ‘El Minotaure al laberint’, de Josep Guinovart

  • DIA: Divendres 16 de juny
  • HORA: 20.30h – 23.30h
  • LLOC: Celler Jean Leon (Château Leon S/N 08775 Ctra. Pla del Penedès. Torrelavit. Barcelona)
  • PREU: 35,90€

 INSCRIPCIONS: al telèfon 93 817 76 90 o Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Les places són limitades. És necessari reserva prèvia.

Qalidès desembarcarà la nit del divendres 9 de juny al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú (20.30h), en el marc de la sisena edició de la fira Temps de Vi. Serà el primer gran tast al Penedès de l’associació de cellers que presideix actualment Marcelo Desvalls i que defensa el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès.

La proposta vol ser pionera i especial, donat que és un dels actes més destacats de la fira. La iniciativa vol visibilitzar la gran alçada dels negres de la DO Penedès, darrerament força eclipsats per l’emergència de vins blancs elaborats amb varietats autòctones, com ara el xarel·lo o la malvasia de Sitges. Abans de la devastadora fil·loxera el Penedès era terra de vins negres. La plaga que va acabar amb la vinya, replantada amb peu americà, i l’emergència del cava van fer que les vinyes penedesenques es transformessin de manera radical.

El cert del cas, però, és que primer van ser els negres els que van donar prestigi a la DO Penedès, tant a casa nostra com internacionalment. Com es recordarà, Jean Leon va regar els paladars de grans actors a Beverly Hills i el Mas La Plana de 1970 es va imposar als millors bordeus a  la Olimpíada del Vi de París, organitzada per la revista especialitzada Gault-Millau, el 1979.

Aquest gran i inèdit tast (mai fins ara s’havien servit conjuntament en un acte aquests vins) serà dirigit pel periodista especialitzat Ramon Francàs. Els vins seleccionats han estat:

  • Albet i Noya: Reserva Martí 2009
  • Cellers Avgvstvs Forvm: Trajanvs 2000 (anyada inèdita)
  • Can Feixes: Can Feixes Reserva Especial 2006
  • Can Ràfols dels Caus: Caus Lubis 1998
  • Castellroig-Finca Sabaté i Coca: So Negre Ull de Llebre 2011
  • Finca Viladellops: Carinyena 2012
  • Gramona: Bru de Gramona Pinot Noir 2013
  • Jané Ventura: Sumoll 2012
  • Jean Leon: Vinya Palau 2012
  • Mas Candí: Vi Negre Mas Candí 2012
  • Mas Comtal: Gran Angular Cabernet Franc 2011
  • Miguel Torres: Mas La Plana 2012
  • Pardas: Collita Roja 2013
  • Parés Baltà: Hisenda Miret 2015

Un cop finalitzat el tast, on desfilaran aquests 14 grans vins negres penedesencs, s’oferirà un sopar informal regat amb vins dels cellers membres de Qalidès. El tast i el sopar informal s’ofereix per 35 euros.

Restaurant Marejol
Passeig de Ribes Roges, 35 (Vilanova i la Geltrú)
938 155 682
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Jean Leon s’uneix amb 13 elaboradors de productes gourmet de Catalunya, associats al Clúster Catalunya Gourmet, per celebrar la primera Fira de Productes Gourmet Catalans al celler del Penedès, el proper dissabte, 27 de maig, de les 10h del matí i fins a les 15h.

Els visitants podran degustar i comprar diferents productes de xarcuteria, formatges, galetes, bombons i catànies, coques i snaks gourmet, entre d’altres, mentre gaudeixen d’una copa de vi Jean Leon, envoltats del paisatge idíl·lic del celler de Torrelavit. L’entrada a la fira és gratuïta i inclou la possibilitat de realitzar visites guiades al celler a les 11h, 12h o 13h. Els tiquets de degustació es podran adquirir a la recepció del centre de visites.

Participen en aquesta iniciativa Galetes Trias, Erre de Vic, Bombons Cudié, Artesanies Carlit, Betara, Casa Riera Ordeix, Natrus, Aigua de Sant Aniol, Blai Peris, Mi&Cu Gourmet, Donum Deus, Torres Import i Delicat Aliment (Espiga Blanca). La Fira de Productes Gourmet respon a la voluntat de Jean Leon de potenciar els productes de qualitat i proximitat vinculant el món vitivinícola amb la gastronomia.  

ACTE: Fira de productes gourmet

DIA: Dissabte, 27 de maig

HORA: 10h-15h 

LLOC: Celler Jean Leon (Château Leon S/N 08775 Ctra. Pla del Penedès. Torrelavit. Barcelona)

PREU: Entrada lliure al celler i visita gratuïta. Tiquets degustació a 1€.

INSCRIPCIONS: al telèfon 93 817 76 90 o Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Les places són limitades. És necessari reserva prèvia. 

Per a més informació:

Júlia Escofet · Press & PR officer 

T. 93 817 77 58 Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

www.jeanleon.com http://blog.jeanleon.com/

 

A vegades la seva importància passa desapercebuda, però l'elecció de la copa adequada per a cada tast de vi és un fet fonamental per l'èxit d'aquest tast. Consicents d'això, el celler Jean Leon ha organitzat una Masterclass, en col·laboració amb Riedel, sobre l'elecció de la copa perfecta per a cada vi. Aquest interessant taller tindrà lloc aquest divendres 28 d'abril a les 19h en el Centre de Visites Jean Leon, en el Château Leon del municipi de Torrelavit (Barcelona).
 
Al llarg de l'activitat, els assistents podran tastar dos exquisits Vins de Finca en diferents copes, cercant la ideal per a cada un d'ells. L'activitat finalitzarà amb el tast de l'emblemàtic Vi la Scala d'una històrica anyada, acompanyat d'un deliciós aperitiu. Aquest taller multisensorial, que inclou una visita guiada pel celler, vol demostrar la vital incidència que té la tria d'una copa correcta per a la degustació de qualsevol vi.
 
El preu de l'activitat és de 19 euros pels socis de Jean Leon y de 22 euros pels no socis. L'aforament és limitat així que resulta imprescindible realitzar una reserva prèvia a través de la direcció de correu electrònic  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  o del número de telèfon 938 177 690.
 
Sobre Jean Leon
 
Fundada a Catalunya l'any 1963 per Ceferino Carrión, un santanderí internacional que anys enrere havia obert a Los Angeles el restaurant més luxós de Beverly Hills, La Scala, juntament amb el seu soci i amic James Dean. En les terres adquirides en el Penedès es va plantar Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Chardonnay, fet que va convertir Jean Leon en pioner a l'hora d'introduïr aquestes varietats a la zona. Actualment Jean Leon és un celler familiar, adquirit per la família Torres a l'any 1994, que elabora vins d'alta qualitat i producció molt limitada que es caracteritza per una gran personalitat i estil propi.
 
El celler Jean Leon es troba en el cor del Penedès (Torrelavit), rodejat de 60 hectàrees de vinyes de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay i Petit Verdot, tot i que la varietat amb més superfície conreuada és la Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Tota la producció de Jean Leon és artesanal i orgànica a partir de l'anyada de 2012. En les gammes altes, cada vi prové d'una vinya o terrari singular.
 
Els vins de Jean Leon són potents, elegants i de gran complexitat, persistents i intensos; per la seva part, els blancs i rosats són elegants, frescos i voluptuosos. Certificats com a Vi Orgànic des de l'anyada de 2012 -i Vi de Finca per a les produccions de gammes altes-, garantitzen la màxima qualitat del raïm gràcies al respecte per el medi ambient, convertint-se en un símbol de qualitat i personalitat en el Pened+es i en tot el món.
 
Informació pràctica
Activitat: Masterclass Riedel&Jean Leon "A la recerca de la copa perfecta!"
Data: divendres 28 d'abril a les 19h.
Lloc: Centre de Visites Jean Leon, Château Leon s/n 08775 (Carretera Pla del Penedès) / Torrelavit - Barcelona
Preu: 19 euros (socis), 22 euros (no socis)

L'associació de cellers Qalidès ha escollit aquest divendres 20 de gener el seu nou president en unes eleccions realitzades a la finca Santa Margarida d'Agulladolç, a l'Alt Penedès. Es tracta de Marcelo Desvalls, representant del celler Finca Viladellops, que substituirà a Mireia Torres després de quatre anys en el càrrec. Desvalls ocuparà la presidència els propers dos anys i es converteix en el tercer president en la història de Qalidès, associació nascuda l'any 2004 i conformada en l'actualitat per catorze cellers familiars.

Marcelo Desvalls és el propietari de Finca Viladellops, un celler que està vinculat a la història del Castell d'Olèrdola. Des del 2007 té la certificació 100% ecològica, i compta amb una llarga trajectòria en l'experimentació vitícola. Fa una aposta per les varietats autòctones que s'expressen de forma extraordinària en els sòls calcaris del Massís Garraf. Els seus vins són un referent dels vins de qualitat del Penedès.

Des de febrer de l'any 2013 la presidència de Qalidès ha estat ocupada per Mireia Torres, un total de quatre anys molt engrescadors per a l'associació de cellers del Penedès. Al llarg d'aquest període s'han realitzat una llarga llista d'activitats destinades principalment a promocionar els vins dels diferents cellers que integren Qalidès.

Una de les activitats més destacades i originals han estat els Speed Tasting, un nou format de tast àgil i modern que apropa el món del vi als nous consumidors. Se n'han celebrat un total de tres i han comptat amb la presència de xefs amb Estrella Michelin de la talla de Jordi Vilà i el reconegut xef italià Andrea Tumbarello. Més recentment s'han celebrat activitats d'allò més innovadores i divertides com van ser els "7 balls, 7 vins i 7 balls de swing" al conegut restaurant Bardot.

Els maridatges també han estat activitats destacades durant la presidència de Torres, i en són bona prova les col·laboracions amb restaurants barcelonins tan reputats com El Principal, l'Spoonik, el Louis 1865 de la Fàbrica Moritz o el japonès Fukamura.

A nivell més professional i acadèmic, s'han organitzat dues edicions dels "Debats Qalidès", una aposta de l'associació per donar a conèixer a la societat la 'ciència vitivinícola' que fa tan especials els vins de les diferents DO. El primer debat portava el títol de "La influència del sòl sobre l'expressió dels vins" i el segon "Les vinyes velles: un mite?". L'associació també va participar en els cursos d'estiu de la Universitat de Barcelona amb dues sessions pràctiques i teòriques denominades "Qalidès: projecte de respecte a la vinya i el raïm".

Paral·lelament a totes aquestes activitats, l'altra línia de treball de Mireia Torres es va basar en la renovació de la pàgina web de Qalidès i la millora constant de la comunicació i gestió de l'associació gràcies a la col·laboració amb Dinàmic Comunicació i amb Contem Assessors. El nou president, Marcelo Desvalls, s'ha mostrat favorable a continuar amb aquesta filosofia de treball per tal de consolidar Qalidès com una de les grans referències de l'excel·lència del món vitivinícola català.

Qalidès, Terres del Penedès

Qalidès és una associació de 14 cellers del Penedès que defensen el caràcter i la qualitat dels vins del Penedès, respectuosos amb l'entorn, la seva identitat paisatgística i la riquesa d'un territori amb 2.500 anys en la producció vitivinícola i els membres de l'associació promouen una viticultura sostenible amb el medi ambient, volent donar a conèixer la personalitat i singularitat dels vins de terrer, i fer difusió de l'enoturisme del Penedès a través d'experiències úniques amb productes de proximitat.

Els cellers que formen part de Qalidès, Terrers del Penedès són: Albet i Noya, Cellers Avgvstvs Forvm, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Castellroig Sabaté i Coca, Jané Ventura, Gramona, Jean Leon, Mas Comtal, Miguel Torres, Pardas, Finca Viladellops, Mas Candí i Parés Baltà.

 

El restaurant Louis 1865, ubicat a la reformada fàbrica Moritz, oferirà un elaborat menú degustació que serà acompanyat per 14 dels excel·lents vins de Qalidès presentats pel Wine Educator Andrew Ashurst. El menú, dissenyat pel director gastronòmic del Louis 1865, Jordi Vilà, i pel xef Germán Franco, és una invitació a gaudir dels plaers de l'alta cuina.

Apunta't ja a aquesta experiència gastronòmica única a través del següent enllaç: https://www.atrapalo.com/actividades/gastro-en-el-1865-de-moritz-con-vinos-qalides_e4796252/?sponsor=yes#descripcion_evento

Un aperitiu a peu dret, en el qual diversos snacks gastronòmics seran acompanyats pels vins Sempreviva de Jané Ventura i Can Ràfols del Caus Rosat, serà el punt de partida d'aquest esdeveniment innovador.

Entrants i primer plat

  • Un cop ja a taula, uns entrants per compartir faran les delícies dels gourmets:
  • Salmó fumat
  • Crema de raifort i coca de pa dolç
  • Galantina de pollastre "escudellat"
  • Amanida verda de fulles i herbes


A aquestes meravelles els seguirà el primer plat, una fina pizza cruixent de patata al forn amb peix a la Donostiarra.

En aquest tram del menjar es degustaran vins com Jean Leon Vinya Gigi, el QX de Mas Candí, el Can Feixes Chardonnay, el Terroja de Castellroig i l'Antistiana Incrocio Manzoni.

Plat principal

Lluny d'acabar, un cop acabats els entrants i el primer plat arribarà el torn del plat principal. L'epicentre d'aquest menú fantàstic serà:

  • Una pilota de cérvol amb bolets de temporada Bacó i crostons 

Una altra gran selecció de vins espera per a aquest gran moment: el Parés Baltà Hisenda Miret, el Collita Roja de Pardas, el Cabernet Franc de Avgvstvs Forvm, el Tinto Viladellops i el Miguel Torres Mas La Plana.

Postres

l colofó arribarà amb les postres:

  • Deu mil fulles amb dues cremes acompanyades pels vins Gramona Vi de Glass i Albet i Noya Dolç Adrià

Adquisició de vins

Evidentment els grans atractius d'aquest Gastro a la Fàbrica Moritz són el menú i els vins, però cal sumar-li un tercer reclam que marca la diferència amb qualsevol altra jornada de tast gastronòmic. Deliberry, un servei de compra d'alimentació en línia que lliura de forma immediata la compra realitzada, serà present a la vetllada posant a disposició dels presents tots i cadascun dels 14 vins tastats. D'aquesta manera, si l'assistent li ha agradat especialment un vi podrà encarregar-ho a través del lloc web de Deliberry ipso facto i tenir-lo a casa en una hora o el moment que preferiu.

Durant la seva carrera d'actor de Hollywood, el candidat republicà a la Casa Blanca, Ronald Reagan, va forjar una molt bona amistat amb Jean Leon, amb qui feia broma de vegades sobre les conviccions polítiques de cadascú, estant Reagan segur que el seu amic mai li votaria. Es diu que Jean Leon, desconcertat, va assegurar que l'amistat anava més enllà de la política i que, per descomptat, arribat el moment, el seu vot seria per al seu bon amic. Impressionat per la seva lleialtat, Reagan va prometre que el seu vi estaria present el dia de la seva investidura i així va ser. El 20 de gener de 1981, els assistents a la cerimònia d'investidura del 40è president dels Estats Units a la Casa Blanca van poder brindar amb Jean Leon Gran Reserva 1975.

Avui, en el 35 aniversari de la investidura de Reagan, i com a homenatge a aquella data tan important per a tots dos, surt al mercat un estoig exclusiu, compost per una rèplica del menú original que es va servir en l'acte d'investidura ja històrica afegeixi 1975 de aquest Gran Reserva, el primer Cabernet Sauvignon que es va elaborar a Espanya i que, amb els anys, ha seguit evolucionant de manera òptima i presenta avui una qualitat excepcional.

 

 

Amb un disseny elegant i d'inspiració retro vintage, aquest estoig maleta, del qual només s'han produït 500 unitats, conté els tres emblemàtics Vins de Finca de Jean Leon: Vinya l'Havre Cabernet Sauvingnon Reserva, Vinya Palau Merlot i Vinya Gigi Chardonnay.

De cartró rígid, amb acabats en pell, l'exclusiu estoig ret homenatge al caràcter aventurer, somiador i atrevit de Jean Leon qui amb tan sols 19 anys, ho va deixar tot enrere i va emprendre un llarg viatge als Estats Units, portant amb si únicament una petita maleta amb algunes pertinences. Una decisió arriscada que li canviaria la vida. Va ser l'inici d'un somni que va concloure amb una gamma de vins que representen aquesta apassionant història.

Un homenatge perfecte per a aquells aventurers capaços d'assolir els seus somnis!

 

  • L'associació de cellers Qalidès s'uneix al restaurant japonès Fukamura per realitzar dos sopars maridatge de set vins combinats amb les millors 7 creacions de la cuina nipona.

Els propers dies 29 i 30 de novembre a les 21:00h, Qalidès, Terrers del Penedès organitza uns tasts únics i irrepetibles que fusionen el millor de la cuina japonesa amb els vins més selectes del Penedès. Vi i plats japonesos enllaçats de la millor manera sota la batuta del xef Daisuke Fukamura i el sommelier Jordi Carrascosa. Per aquesta experiència es comptarà amb els vins dels cellers Jané Ventura, Miguel Torres, Cellers Avgvstvs Forvm, Castellroig - Finca Sabaté Coca, Mas Candí, Can Feixes, Finca Viladellops, Parés Baltà, Celler Pardas, Mas Comtal, Gramona, Can Ràfols dels Caus, Jean Leon i Albet i Noya.

Fusió de cultures

El restaurant Fukamura, obert l'abril passat a Barcelona, acollirà aquest innovador tast. El prestigiós xef Daisuke Fukamura obrirà les portes del seu restaurant a tots els apassionats del menjar japonès i del món del vi. Especialitzat en sushi tradicional, i avalat per una llarga trajectòria en grans restaurants japonesos de la Ciutat Comtal com el Koy Shunka, Espai Kru, Icho i Shibui; Daisuke serà l'encarregat de proposar les degustacions als afortunats assistents a aquesta insòlita experiència en la qual es fusionaran la cultura nipona i catalana.

Per la seva banda Jordi Carrascosa, sommelier reconegut a nivell nacional, donarà a conèixer la personalitat i excel·lència dels vins que conformen l'associació Qalidès. El leitmotiv d'aquesta associació de catorze cellers és defensar el valor del terrer elaborant vins d'alta qualitat. Qalidès és a més una associació que promou la sostenibilitat i la riquesa del paisatge del Penedès.

Per ser partícip d'aquesta meravellosa vetllada les entrades es poden adquirir a Atrápalo: https://www.atrapalo.com/actividades/maridaje-fusion-cena-japonesa-con-vinos-qalides_e4795534/?sponsor=yes#descripcion_evento 

Es tracta d'un nou #AtrápaloAsap "activitat singular per atrapar aviat" d'alta qualitat i amb els millors professionals del sector, que té places limitades. A més, per gaudir de l'experiència es podrà escollir entre dues dates: 29 i 30 de novembre.

El 29 de novembre es farà la primera jornada de sopar maridatge. Cada plat presentat per Fukamura anirà acompanyat del vi més idoni, segons les textures i sabors de cada un d'ells. D'aquesta manera, els assistents podran gaudir de les següents degustacions:

  1. Sopa de miso amb brou de vedella acompanyada de Jané Ventura Sumoll.
  2. Yakisoba de mar i muntanya acompanyat de Waltraud de Miguel Torres.
  3. Karaage de pollastre amb salsa de Bruchetta acompanyat de Mas Comtal Antistiana Merlot.
  4. Maki de figa acompanyat d'Avgvstvs Chardonnay.
  5. Nigiri variats (Toro, Sèpia i anguila) acompanyat de Castellroig Terroja.
  6. Daus de filet de bou amb Shiitake acompanyats de Pardas Negre Franc.
  7. Postres acompanyat de Gramona Vi de Glass Gewürztraminer.


En la segona jornada de tast, que es realitzarà el dia 30 de novembre, els plats i vins que es podran assaborir seran els següents:

  1. Sopa de miso amb brou de vedella acompanyada d'Albet i Noya Belat.
  2. Yakisoba de mar i muntanya acompanyat de Parés Baltà Ginesta.
  3. Karaage de pollastre amb salsa de Bruchetta acompanyat de Mas Candí les Forques.
  4. Maki de Igo acompanyat de Can Feixes Chardonnay.
  5. Nigiri variats (Toro, Sèpia i anguila) acompanyats de Finca Viladellops Xarel·lo.
  6. Daus de filet de bou amb Shiitake acompanyats de Jean Leon Vinya Palau Merlot.
  7. Postres acompanyat de Can Ràfols dels Caus Gran Caus Rosat.

  • Elaborat exclusivament a partir de Malvasia de Sitges provinent de les vinyes de la Bisbal del Penedès, El Montmell i Sant Pere de Ribes.
  • La presentació va tenir lloc dilluns 14 de novembre a la Fundació Hospital Sant Joan Baptista (llegat Manel Llopis) de Sitges.
  • De l’anyada 2015 s’han elaborat 4.400 ampolles de 0,75 litres i 220 ampolles Màgnum.
  • L’ampolla transparent de disseny mostra la nuesa del vi alhora representa el color groc de la flor

Trajectòria amb la Malvasia de Sitges

Jané Ventura va començar a vinificar la Malvasia de Sitges el 2004 a partir d’una vinya de Sant Pere de Ribes. El 2005 ja va comercialitzar el primer vi sec i el 2006 en va plantar a les seves vinyes de la Bisbal del Penedès i el Montmell.

Aquest nou vi representa el segon vi sec que el celler treu al mercat. Fruit de l’experiència d’aquests 10 anys s’ha decidit tenir 2 línies de vins secs de la mateixa varietat, amb 2 estils molt diferents. El “Sempreviva” representa la versió més fresca y floral de la Malvasia de Sitges.

Flor de Sant Joan (Helichrysum stoechas)

Es tracta d’una planta que floreix a mitjans de maig fins a mitjans de juny amb les flors d’un color groc intens característic,
anomenada també Sempreviva, perquè té la característica que si es recull durant la floració es manté groga durant força anys.

Amb la intenció d’enaltir aquesta particularitat, el vi ‘Sempreviva’ presenta un to groc llimona pàl·lid que recorda a la planta, plasmada a la pròpia ampolla amb una branqueta que es visualitza a través del vi i agafa formes diverses.

Elaboració i característiques del vi

El raïm es va collir manualment en caixes i refredat en càmera durant una nit, es va premsar sencer per evitar oxidacions, després d’una fermentació controlada en dipòsit inoxidable es va mantenir amb les mares fins el mes de maig i es va embotellar a primeres de juliol.

Amb aromes a flors blanques, té una entrada àmplia i sedosa en boca que recorda a fruites exòtiques com el mango i notes anisades en retronassal. Evolvent, intens i refrescant, el ‘Sempreviva’ també presenta lleugeres notes cítriques. Jané el qualifica com a “un vi d’allò més versàtil, perfecte com  a vi gastronòmic però que també pot funcionar d’aperitiu en un àpat”. El nou vi ‘Sempreviva’ de Jané Ventura és, en definitiva, una carícia als sentits del tast, l’olfacte i la vista.

Presentació a la Fundació Hospital Sant Joan Baptista

Des de fa temps el celler Jané Ventura manté relació amb membres de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, institució que ha conservat al llarg dels anys les vinyes històriques de Malvasia de Sitges, llegat de Manel Llopis. Per aquest motiu va ser el lloc escollit. S’hi van aplegar unes 50 persones de diferents àmbits entre ells professionals dedicats a l’estudi i la preservació de la Malvasia de Sitges com Enric Bartra de l’Incavi i Josep Puiggròs de la Institució Catalana d’Estudis Agraris que també varen intervenir en l’acte. Gerard Jané va ser el responsable de fer la presentació del vi.

 

  • L’obra arquitectònica, d’una complexitat tècnica i una estètica impactant, és invisible des de l’exterior, per tal de respectar un entorn de gran valor històric i paisatgístic

El passat dilluns 7 de novembre Can Ràfols dels Caus va aplegar més de 300 persones per celebrar el resultat de 15 anys d’idees, voluntat i esforç de Carlos Esteva, propietari del celler. Els convidats, professionals del món del vi, clients i amics han destacat a les xarxes socials que l’acte va ser molt emotiu, amb molta cura en els detalls organitzatius, transmetent proximitat i calidesa.

A l’inici els assistents van recórrer les instal·lacions lliurement. A la sala de tast hi havia preparada una exposició amb plànols i maquetes originals de la gènesi i desenvolupament del projecte,  incloent anotacions personals i correccions. A la sala de bótes, sota el títol “Una visió compartida” es van exposar deu imatges de gran format realitzades per cinc joves fotògrafs que han interpretat les geometries i les llums dels diferents elements arquitectònics amb un llenguatge visual molt personal.

Durant la presentació de l’acte, Carlos Esteva, visiblement emocionat, va resumir el seu projecte vital i la concepció dels seus vins, des que l’any 1979 va decidir viure a la finca del seu avi, Can Ràfols dels Caus, contextualitzant el com i el perquè d’aquest nou celler i va agrair l’esforç de totes les persones que han intervingut en l’obra. L’arquitecte Paolo Deganello, arribat de la seva Itàlia natal per a l’ocasió, va explicar com l’any 2000 es va iniciar el projecte que havia de respectar un entorn únic d’alt valor paisatgístic, amb una casa pairal llegada per un passat històric. Amb aquest objectiu i tenint cura de tots els detalls al màxim, es va dissenyar un celler totalment incrustat en la roca del Massís del Garraf, invisible des de l’exterior i projectat a diferents nivells a fi de facilitar la vinificació per gravetat.

El disseny es va adaptar a la roca calcària, considerant-la com un valor arquitectònic més, tot supeditant  la geometria de l’edifici a la natura i no a la inversa. Malgrat ésser una edificació completament subterrània, es van preveure elements que permeten l’entrada de llum natural i es va concebre com un celler totalment visitable, on el públic pot anar seguint el mateix recorregut que el procés d’elaboració del vi. Deganello ha escrit a la seva pàgina web: aquesta obra és el resultat d’una intensa col·laboració entre un arquitecte i un client intel·ligent, apassionat i creatiu, fins a  esdevenir coautor del projecte a tots els efectes. 

A continuació es va projectar un audiovisual de la rehabilitació de la casa pairal i el pas de l’antic celler al procés de construcció del nou. La celebració va acabar amb un recorregut a la part més recent de les obres on es va poder gaudir d’un bufet amb música en directe i tastar tots els vins de la gamma actual, junt amb algunes anyades antigues de vins emblemàtics de la casa.

L’any 2008 es va inaugurar la sala de vinificació i criança en bótes. Aquest any 2016 l’obra ha culminat amb la sala de criança en ampolla i zona d’embotellat, ubicada en la cota més baixa del terreny.

Can Ràfols dels Caus

És un celler del Massís del Garraf que, al llarg de gairebé quatre dècades, ha aconseguit destacar en el panorama vitivinícola internacional per la singularitat del seu entorn, una ferma identitat, una filosofia de treball coherent i rigorosa i un esperit innovador i dinàmic. Aquests trets responen també al perfil de Carlos Esteva, el seu mentor i protagonista. Un personatge sense parangó al món del vi al nostre país, amant de l’arquitectura,  viticultor i apassionat del vi que ha aconseguit fer del seu celler un referent de qualitat i singularitat.

Aquesta tardor Can Ràfols dels Caus ha assolit alguns reconeixements notables, com el fet de compartir amb la Carme Ruscalleda i El Celler de Can Roca un capítol del programa de TV3 Catalunya Experience dedicat a la gastronomia. La Guia Peñín destaca el vi El Rocallís 2013 en el podi dels vins excepcionals amb 95 punts i la revista The Wine Advocate ha atorgat 94 punts Parker a La Calma, 93 punts al Rocallís i 92 punts al Sumoll, tots de l’anyada 2013.